Projektet 1.3 var en del av grupputställningen “The talking table”, som visades på Spazio Rossana Orlandi under Milan Design Week 2014. Uppgiften var att designa normkritiska servisföremål.
Allt började med en diskussion mellan mig och mina klasskamrater, Daniel Reinius och Viktor Sundström, om det märkliga mänskliga beteendet kring matkonsumtion.
Varje dag slängs enorma mängder mat. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) går ungefär en tredjedel av den globala livsmedelsproduktionen (cirka 30–40 %) förlorad eller slängs årligen.
Varje år slösas 1,3 miljarder ton mat bort i världen. Per capita slänger konsumenter i Europa och Nordamerika mellan 95 och 115 kilo mat per år, medan motsvarande siffra i Afrika söder om Sahara samt i Syd- och Sydostasien är mellan 6 och 11 kilo per capita och år, enligt Isabelle Denis från FAO:s kontor i Bryssel.
Vi ville lyfta frågan – bokstavligen lägga den på bordet.
Som symbol för detta vansinniga beteende valde vi att designa en slangbella-formad bestickserie, så slösaktig och förnedrande för användaren att absurditeten i vårt beteende inte kan gå obemärkt förbi.